Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2018 18:58 - Сбъдната мечта: Влюбени учат деца да обичат родината чрез танца (СНИМКИ и ВИДЕО)
Автор: viziqzabg Категория: Забавление   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.05.2018 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  2 Май 2018


https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Fg6YDUGdL4k

 https://www.youtube.com/watch?v=wZDMjjaRteU

image

Да си учител е призвание, отговорност, привилегия, предизвикателство и понякога голяма мъка, която. обаче. ти носи удовлетворение.

Въпреки, че е много трудна и отговорна, работата с деца е мечта за някои хора. Точно така е при Катерина Катеринска и Кристиян Памуков, те преподават народни танци на деца и възрастни.

Преди година ви срещнахме с двамата инженери, за които преподаването се е превърнало не просто в работа, а в мисия.

Инженери учат на любов към България (СНИМКИ)

Кристиян и Катерина не са дипломирани хореографи, но са отдали живота си на българския фолклор. Двамата влюбени имат свой клуб за народни танци, в който преподават на възрастни. Тяхната мечта обаче винаги е била да обучават деца.

„Доста по-лесно е да преподаваш на възрастни, но преди да създадем клуба за големи обучавахме деца в село Калековец. Там се случиха някои работи и останахме без детска група. Но ние искаме да работим с деца, защото сме решили да живеем в България и знаем, че това е нашата сила – инвестицията в децата.“, обяснява Кристиян.

Малко след нашата среща двамата инженери хореографи започват работа в читалище „Иван Вазов“ в кв. Коматево през октомври 2017 г. Там те  наследяват от своя колежка група с по-големи деца от 8 до 12 години, а след това сформират групичка с по-малки деца на възраст от 4 до 6 години.

Още на влизане в читалището в Коматево, се вижда, че то е по-различно от много други читалища – в него кипи живот.

„Това е най-доброто читалище, с което сме работили. Най-дейното, най-креативното. В читалището има толкова много дейности, че няма ден свободен. Народни танци за малки за големи, йога, зумба, уроци по гайда, кавал, пиано, китара, рисуване, везба, литературен клуб и много други дейности. Убедени сме, че зад всичко това стои едно стабилно настоятелство.“, обясняват Кристиян и Катерина за новото си работно място.

Те обучават децата в Коматево по един час два пъти в седмицата. По-големите хлапета вече са свикнали с новите си преподаватели и с удоволствие посещават занятията им.

„Ходя на танци за разнообразие и да науча нещо ново.  А най-важното, на което ме учат е да съм сериозен и отговорен когато правя нещо независимо какво е то.“, споделя петокласникът Виктор и категорично заявява: Най-важното е, че учителите са готини, мога да кажа, че са ми приятели.“

Най-важното, на което Катерина и Кристиян искат да научат децата е да станат достойни личности, които ще обичат България.

„Това което ние инвестираме в тях, като идеи, възприятие, уважение и любов към България, никой не може да им го вземе в каквато и среда да попаднат.“

image

 

Като най-трудна част от своята работа хореографите посочват задържането на вниманието на децата, особено при по-малките.

„Трудно е да балансираш между това да си оригинален и интересен, за да им запазиш вниманието. И в същото време да продължаваш да си вършиш работата така, че като излязат на сцена да покажат, че всички сме се трудили в една посока.

Ако можеше да правим един танц цяла година те ще са перфектни, но няма как само танци им омръзва, особено на по-малките. Трябва всеки път да си различен на моменти забавен, на моменти строг. Винаги е различно в някои случаи можеш много да вземеш от тях и да им дадеш, а друг път още с влизането и ти е ясно, че днес нищо няма да стане и по-добре потанцувай малко и после иди да играеш вън на топка, отколкото тук да кряскаме един час: стегни се – така не става.“, обяснява Кристиян.

image

„Ако нямаш желание да си до децата и да се занимаваш с тях, те просто си тръгват, защото им е скучно да идват просто на танци. Затова играем с тях на топка, скачаме на въже, правим им и други танци, които не са фолклорни но ги забавляват“, разказва Катерина.

„При по големите е по-лесно, защото те вече са достатъчно големи – учим ги на хтра, не само танци. На тях им е интересно и имат желание. А и с големите можем да водим разговори като приятели за всичко, при тях е лесно“, обясняват още двамата преподаватели.

 

 

image

Кристиян и Катерина обясняват, че използват фолклорния танц, за да обединят децата, но не стъпките на танца са най-важното нещо, на което искат да ги научат. Преди всичко за двамата учители е важно да създадат екип, в които децата ще учат не само народни танци, а и как да обичат родината си.

„Стараем се да бъдем максимално добри и прецизни, за да покажат децата всичко, което могат в танца и да дават всичко от себе си, за да изглаждат добре на сцената, но това е само средство да ги обединяваме.“

Катерина и Кристиян винаги са работили заедно в залата за танци.

„Много колеги ни съветват да работим по отделно за повече пари, но това означава и повече нерви, не си толкова ефективен и постигаш по-малки резултати. За нас това, че сме заедно е страхотно, защото се допълваме в работата. Случвало се е той да е на другата си работа и съм била сама в залата, но е ужасно трудно“, обяснява Катерина, а Кристиян допълва с усмивка: „Аз съм лошото ченге, а тя доброто.“

image

Всички ангажименти, които двамата имат на другите си работни места, те съобразяват с това да могат да прекарват по два часа, два пъти в седмицата в читалището в Коматево.

„Трудно е след работа пак на работа, но пък децата ни зареждат. Трудното е да се абстрахираш от емоциите от деня и да влезеш при тях и да бъдеш преподавател, за да им даваш най-важното, от което имат нужда. Но ние искаме да работим с деца така че намираме се справяме, а и щом децата продължават да идват в залата това е доказателство, че се справяме.“

И двамата са категорични, че всяка трудност и изпитание си заслужават когато виждаш резултатите, които си постигнал в залата.

„Най-хубавото е, когато дойдат и ти се намяткат на врата, особено бебетата: госпожо, имам нови маратонки, падна ми зъбчето, обелих си коляното. Истинско щастие е и когато ги научиш да скачат на въже, кое е ляво, кое дясно, показваме им картинки със носии учим ги колко запомнят колко не, но важното е, че им е интересно.“, разказва Катерина.

image

image

 

За в бъдеще преподавателите по танци в Коматево планират да водят своите възпитаници на различни участия, а също така и на лагери в планината, за да сплотят още повече своя екип.

„Искаме да поработим известно време с децата, за да знаем, че сме екип. Едва тогава ще започнем да ходим и по други участия и лагери.“, обяснява Кристиян.

От работата на новите преподаватели в читалището в кв. Коматево са доволни най-вече децата: „Много ми харесва на танци, защото се забавляваме и много хубаво ни учат. Малко се притеснявам, когато сме на сцена, но пък много обичам, когато танцуваме.“, споделя петокласничката Никол.

 

 

image

Родителите също изказват своето признание за добре свършената работа. Майката на 8-годишната Каролина, Мариана казва, че е възхитена от това, че толкова млади хора имат такова желание за работа с деца.

„Когато разбрах, че идват нови преподаватели и че ще са двама момиче и момче и реших, че това е страхотно. Те са невероятен тандем и най-важното е, че ги учат не само на танци, но и да бъдат хора. Възпитават ги и вършат част от нашата работа като родители, така че съм очарована, аз съм влюбена в тяхната работа като учители, те са професионалисти.

Каролина никога до сега не се е занимавала с танци и не смеех да я запиша, защото тя се чувстваше зле. Но вече много и харесва и за нея това е най-голямата награда да ходи на танци. Дори и ъ казвам, че ако не учи няма да ходи на танци и това действа. Тя се страхува нещо да не се случи и да сменят учителите, но ако стане така просто ще се преместим където отидат те.“, заявява майката на малката танцьорка.

 

image

На децата от Коматево водени от Кристиян Памуков и Катерина Катеринска съвсем скоро им предстои да се изявяват на сцена с по широка публика. На 13 май и двете групи от детския танцов състав в Коматево ще се представят на фолклорния събор в Лаута в Пловдив.

„Нашите малки ще са най-малките на целия събор.“, уточнява Катерина.

 

 

image

 

 

 

Трудно е да бъдеш учител! Да си пример за подражание и да знаеш, че всяко твое действие или дума ще бъдат копирани от мъниците пред теб, които те гледат със зяпнали устички. Но в днешно време повече от всякога учителите са потребни. Имам много преподаватели по танци, но са нужни повече хора като Кристиян и Катерина, които да дават добро възпитание, да учат децата как да бъдат хора и как да обичат своята родина, за да останат да живеят в нея.

 

 

image

 

 

 

 

 

image

 

 

Източник: DC news



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: viziqzabg
Категория: Политика
Прочетен: 20566
Постинги: 24
Коментари: 44
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930